Tuesday, April 1, 2014

Bedava DNS'ler Hacklendi

Bedava DNS’ler Hacklendi hijacking

 29/03/2014 tarihi ile Turk internet servis saglayicilari (ISS’ler)  Hijacking yontemi ile kendi kullanicilarini dolandiricilarin kullandigi yontem ile  olmasi gerekenden farkli sitelere yonlendirdi. Bunu halka acik olan bedava Dns (Alan adı Çözümleme) adreslerini baska Ip’lere yonlendirerek yapmaktalar. Basta Google Dns olmak uzere pek cok bedava halka acik Dns sunucusu baska adreslere yonlendirildi.

 Bunu nasil yapiyorlar? Bilgisayarinizda ornegin google Dns kullaniyorsaniz Internet Taraciniza Youtube.com yazdiginizda Internet servis saglayiciniz sizi istedigi baska bir sayfaya yonlendiriyor.

 Youtube’ye girememek sorunlardan en kucugu. Dolandiricilar bu yontemi kullanarak sizi ornegin herhangi bir Bankanin sayfasinin kopyasina yonlendirebilirler. Basitce anlatmak gerekirse bir internet bankasinin ornegin Is bankasinin sayfasini kopyaliyorlar. Siz tarayiciniza bankanizin adresini yazdiginizda onlar sizi sahte kopya sayfaya yonlendiriyor ve siz tum gizli bilgilerinizi kendi ellerinizle dolandiricilarin sayfasina yaziyorsunuz! 

brandjack

 

Farkli sekilde anlatirsak yapilan teknik alt yapi degisikligi ile Turk kullanicilarinin yasaklanmis sitelere girmek icin ygun halde kullandigi Bedava DNS lerin Ip adresleri HIJACK edildi. Bunlarin yerine Turkiye icersindeki sahte DNS sunucularina yonlendirildi. Boylece kisir dongu olusturularak kullinicilar Turkiye’den disari cikamaz hale geldi.

 Sizde daha onceden DNS degistirerek yasakli sitelere girebiliyorken son gunlerde farkli sitelere yonlendiriliyor ya da mahkeme karari sayfasi ile karsilasiyor iseniz ayni durumdan muzdaripsiniz demektir.

 Cozum mu? Tek cozum bedava Dns kullanmayi birakip VPN servisi kullanmak.


Bedava DNS'ler Hacklendi

No comments:

Post a Comment