Wednesday, April 2, 2014

Youtube Yasaklanma Sebebi Ataturk'mus

Youtube Yasaklanma Sebebi Ataturk’mus:


Dışişleri Bakanlığı’nda yapılan kritik bir zirvede, Suriye’deki Türk toprağı Süleyman Şah Türbesine yönelik bir saldırı karşısında yapılması gerekenleri görüştükleri toplantıya ait olduğu öne sürülen bir ses kaydının, Youtube’de yayınlanmasından hemen ardından bir tesadüf eseri  Youtube erişime kapatıldı. Ilerleyen saatlerde açıklama yapan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Youtube’nin erişime kapatılmasının ulusal güvenlikle ilgili olduğunu belirtti. Ancak Youtube’nin erişime engellenmesinin mahkeme kararı ile olduğu ve bu gerekçe gösterilen kanunun  Atatürk’e hakaret suçu olduğu anlaşıldı.


Yasaklanma sebebinin Dışişleri’lerindeki toplantıda alındığı öne sürülen ses kaydı olduğu düşünülürken TİB’in internet sorgulama sayfasında Youtube’nin kapatılma sebebi şu şekilde belirtilmiş:


disisleri-bakani-ahmet-davutoglu-youtube

Davutoglu: Kapatilma Ulusal guvenlik ile ilgili bir husus…


Bu İnternet sitesi (youtube.com) hakkında Gölbaşı Sulh Ceza Mahkemesi’nin 27/03/2014 tarih ve 2014/358 sayılı kararına istinaden ve 5651 sayılı kanunun 8. Madde 1/b bendi uyarınca Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından KORUMA TEDBİRİ uygulanmaktadır.”


 Kapatılma  konusu ile  ilgili Hürriyet’e konusan  Bilişim Hukuk Uzmanı Av. Gökhan Ahi, iç güvenlik, istihbarat nedeni ile ülkemizde  internet sitelerinin engellenmesi ile ilgili herhangi bir  kanunun  bulunmadığını, Youtube’nin kapatılması için  başka bir kanun maddesinin işaret edildiğini belirtti. Türkiye’de sitelerin kapatılabilmesi için 3 adet kanun olduğunu, bunların : Medeni kanunun 24. maddesi, 5846 sayılı fikir sanat eserleri yasası ve 5651 sayılı internet yasası kanunları olarak sıraladı. Mahkemenin Youtube yasaklama  gerekçesinde geçen  5651 sayılı kanunun 8. madde 1/b bendini değerlendiren Bilişim Hukuk Uzmanı Av. Gökhan Ahi, bu maddenin Atatürke karşı işlenen suçlarla ilgili oldğunu ve Dış işlerinde kayıt edildiği öne sürülen  Suriye ile ilgili ses kayıtlarının ilgili sitede yayınlanmasının ardından Youtube yasaklamak  için başka neden bulamayan TİB, Youtube’de Atatürk’e hakaret içeren rasgele bir videoyu  bulup neden göstererek bahane bulduğunu ve Youtube’yi böylece yasaklayabildiğini belirtti.




Youtube Yasaklanma Sebebi Ataturk'mus

No comments:

Post a Comment