Tuesday, April 1, 2014

VPN Nedir?

Vpn Nedir?


Büyük ihtimal daha önce pek çok kez bu terimi duymuşsunuzdur VPN . Peki Nedir VPN?


VPN (Sanal Özel Ağ)  en basit sekilde tanimlarsak,VPN sizin bilgisayarınız (telefonunuz, tabletiniz her ne ile bağlanıyorsanız) ve internet arasinda güvenli bir tüneldir.


Normalde Bilgisayarınızdan Internete bağlandığınızda veriler, sinyal modeminizdan çıkar, internet sağlayıcınıza ulaşır oradan internet içersindeki siteye, sunucuya ulaşır. Gelin şimdi daha kolay anlaşılması için Normal  (Vpnsiz) bağlantıyı bir şemada inceleyelim:


vpn 1


Şemada görünen kırmızı renkli oklar şifrelenmemiş bilgilerinizi temsil ediyor. Demek ki şu anda bile isteyen birisi ağinıza sızıp bu bilgileri kayıt edebilir


Evinizde, işyerinizde, kafede …. internete her bağlandığınızda (Bilgisayarınız yada  telefonunuz ile) bilgileriniz korumasız, ortalıkta. Facebook’a girdiğinizde kendi elinizle mail ve şifrenizi başkalarına veriyorsunuz . Yazdıklarınız başkaları tarafından okunuyor , girip çıktığınız siteler saati dakikası ile kayıt altına alınıyor olabilir! Bu o kadar basit ve yaygın bir işlemki, yapabilmek için bilgisayardan bile anlamaya gerek yok. Hatta Android cep telefonuna indirilen  bir program ile bunları tek tıkla yapmak mümkün.


Bilgilerinize sızanlar sadece kötü niyetli yabancılar değil! Tüm internet kullanicılarının bütün  hareketleri daha ilk elden Internet servis sağlayıcıları tarafından kayıt altına alınıyor! Herhangi bir durumda bu kayıtlar günü dakikası, saniyesi ile önünüze serilebilir. Bu resmi ve herkeze yapılan bir işlemdir.


Ikinci olarak Işyerinizde, okulda tüm internet hareketleriniz kayıt altına alınmaktadir. Yerel bir ağ kullaniyorsunuz ve bu ağın tüm internet ulaşımı kayıt altındadır Müdürünüz ofisinden sizin sitelere yazdıklarınızı okumakta olabilir. Bunlar fantezi gibi gelmesin size şu anda yaygın olarak yapılmakta! Kovulmanıza neden olabilirsiniz.


Üçüncü olarak kablosuz internet kullaniyorsanız  ve VPN’niniz yoksa 3. şahıslar bilgilerinize anında ulaşabilirler. Evde wireless modeminiz varsa, okulda, kafede, telefon, tablet ile kablosuz internete VPN’siz bağlanıyorsanız : Mesajlarınızı, şifrelerinizi, kişisel bilgilerinizi  herhangi bir sokaktaki umumi duvara yazmakla aynı şeyi yapıyorsunuz demektir.


Tüm bunlardan ve burada daha değinmediğim çok daha fazlasından kendimizi nasıl koruyacağız? Vpn Nedir şeması:


vpn 2


Burada ilk olarak VPN programı tüm bilgi akışını, sinyali ŞIFRELER! Daha bilgisayarınızdan( ya da diğer cihazlarınızdan) çıkmadan her şey güvende sayılır.(Yeşil çizgi) Artı tüm bilgi akışını adeta bir tünel gibi kendine yönlendirir. Böylece, internet servis sağlayıcınız sizin hangi siteye, nereye gittiğinizi anlayamaz. Tek gördüğü ne olduğunu anlayamayacağı bilgilerin bir adrese gittiğidir. Boylece hiçbir şeyin kayıt tutamaz. Aynı şekilde girdiğiniz siteler de sizin nerden geldiğinizi anlayamaz, bulamaz. Onlar sadece VPN adresini görebilirler.


VPN servisi seçerken size önerdiğimiz kaliteli servis sağlayicılarını En Iyi VPN’leri seçmeye çalışın. Internet hızınız ve güvenliğiniz tamamen buna bağlı! Ayrıca kaliteli VPN lerin pek çok adresi vardir(Binlerce ve değişir) Facebook, youtube, twitter gibi istense de bloklanamaz!


VPN Ile:


1- Bilgileriniz şifrelenmiştir! Gireceğiniz siteler Bloklanamaz! Takip Edilemez! Kayıt Edilemez!


2- Sizin nerden geldiğiniz yani IP adresiniz gizlenmiştirç Karşı taraf VPN adresini görür!


3- VPN ile istediğiniz ülkeyi kendi adresiniz gibi gösterebilirsiniz!


Kaliteli VPN’ler kullanıcılarına pek çok ülke adresi hizmeti verirler. Adresinizi ister Çinde ister Amerika’ da göstermeniz iki tikla mümkün olur!


Mesela Youtube bazı videoların sadece Amerika’dan izlenmesine izin verir. VPN ile kendinizi Amerika’li göstermeniz iki tik sadece! Ya da oyun oynayacaksınız ama Sunucu Türkiye IPlerine kapalı VPN ile  sorun degil!


vpn-03


Şekilde görüldüğü gibi VPN servis sağlayıcısı hangi Ülkede ise siz de o Ülkede gözükürsünüz. Amerkida’ki web sayfasi VPN Amerika’da olduğundan sizi de Amerika’da zannetmekte. Oysaki telefon ile Kanada’dan, Laptoplar ile Brazilya ve Avrupadan bağlanılmakta. Böylece çok basit olarak VPN nedir? sorusunun cevabını vermiş olduk. Okuduğunuz için teşekkürler!


 


 



VPN Nedir?

No comments:

Post a Comment